onsdag 29 juni 2016

Bokfestival, påsklovstävling, bokmärkestävling och dikttävling

Under vårterminen har vi haft en hel del tävlingar kopplat till böcker och läsning, allt för att stimulera läsintresset.

För andra året i rad anordnades Hjulsbroskolans bokfestival, med samma upplägg som Melodifestivalen. Fyra deltävlingar, andra chansen och final. Varje vecka tävlade 8 stycken böcker i olika kategorier mot varandra. Tillsammans med bokrådet valde jag ut böcker i lite olika kategorier: Bilderbok, Lättläst, Deckare, Spännande berättelse, Faktabok, Rolig bok, Fantasy, ålder 6-9 och ålder 9-12.

Eleverna gick även i år in helhjärtat för festivalen och såg fram emot att ta del av föregående veckas resultat som sattes upp på dörren till biblioteket varje måndag. Segrare blev till sist efter en ganska så jämn finalomgång Harry Potter och Fenixorden av J.K. Rowling.
Under påsklovet ordnades en frågesport för de elever som var på fritids. Eftersom jag var ledig och inte kunde vara på plats hade jag spelat in filmer med frågor som fritidshemmen kunde ta del av. Frågesporten bestod av två delar. Först en del med allmänna frågor kring barnböcker och barnboksfigurer, där man skulle ta första bokstaven i den efterfrågades namn. Hade man fått ihop rätt bokstäver skulle bokstäverna bilda följande ord: Nalle Puh 90 år. Just i år fyller Nalle Puh 90 år och det passade bra att fira detta under påsklovet. Andra delen av frågesporten bestod av frågor som rörde Nalle Puh, tex. Vad gillar den här figuren mest av allt?, Vad heter skogen som figuren bor i? och Vilka figurer finns mer med i böckerna? - frågor som gav olika poäng och som jag sedan räknade ihop för att se vilket fritidshem som lyckades bäst i frågesporten. I år blev det fritidshemmet Asken som kammade hem segern. Det firades med bokpriser och glass.

 
Under bokveckan fick eleverna rita bokmärken och skriva dikter. Bokmärkestävlingen är numera en tradition på Hjulsbroskolan som inte går att plocka bort. Eleverna går in helhjärtat även för denna tävling. Alla bokmärken sätts upp i biblioteket och eleverna får rösta på det bokmärke de tycker är finast. Det är så fint och färggrant i biblioteket när alla bokmärkena sitter uppsatta! En vinst ger inget förutom äran att bokmärket blir uppkopierat och att alla elever på skolan kan ta ett bokmärke när de lånar böcker i biblioteket.
 

Vinnarna i dikttävlingen utses däremot av bokrådet. De väljer ut en vinnare på lågstadiet och en på mellanstadiet utifrån de bidrag som kommer in. De vinnande eleverna får ett presentkort att köpa en bok för. Dikterna sätts upp i biblioteket så att alla kan ta dela av dem. I biblioteket sitter vinnare från 2011 uppe. Ett urval av dikterna syns på bilden här nedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar