torsdag 23 juni 2016

Serieskola med Jonna Björnstjerna

I samband med ett Skapande skola-projekt bjöd vi in författaren och illustratören Jonna Björnstjerna till år 4. Hon spenderade en hel vecka med klass 4a och 4b. Varje dag under cirka en och en halv timme träffade hon dem för att tillsammans skapa serier. Hon delade med sig av sina knep för att rita och berätta riktigt bra serier.

Första lektionen fick eleverna göra en tankekarta/moodboard med saker som de gillar att rita eller helt enkelt bara tycker om. Jonna hade med sig en massa bilder som hon hade klippt ut ur tidningar och eleverna fick välja bilder som de gillade och klistra upp dessa på sina moodboards.

 
 
Ett viktigt tips eleverna fick i början av veckan var att de skulle stänga in sin inre kritiker. 


Eleverna arbetade intensivt hela veckan under lektionerna, och Jonna gick runt och stöttade eleverna under deras arbetsprocess. Hon tog sig verkligen tid att prata med och stötta varenda elev. Hon gav också en massa bra tips, till exempel på hur man kan rita pratbubblor på olika sätt för att på så sätt förstärka innehållet i pratbubblan, och hur man kan rita olika ansiktsuttryck för att uttrycka olika känslor. Hon visade också olika tekniker för färgläggning.

 

 
 
 
I slutet av veckan fick eleverna visa upp sina serier och berätta om dem. Alla blev inte färdiga med sina serier utan fick färdigställa dem under bildlektionen istället. 
 
 
När det var dags för den sista lektionen tyckte vi alla att det var lite sorgligt. Ett fint minne blev då dessa fina teckningar med autografer som Jonna skrev och ritade till varje elev. Eleverna fick själva välja vilket djur Jonna skulle rita på bilden, det blev verkligen personliga hälsningar till var och en.Så här ser teckningen som biblioteket fick ut:


  Veckan avslutades med en riktig gruppkram.


 
Jonna hann även med att göra författarbesök i våra tre klasser i år 5. Hon pratade om sitt författarskap och läste högt ur De tysta stegen bakom samt svarade på mängder av frågor.

 
 
 
Jag kan varmt rekommendera att anlita Jonna för liknande typer av uppdrag. Hon var väldigt pedagogisk när hon lärde ut knep för serieskapande och visade ett stort engagemang i elevernas skaparprocess. Och så var hon väldigt, väldigt trevlig att umgås med!


 

Här nedan är en serie som en av eleverna ritade till Jonna. Flera av eleverna tyckte att detta hade varit den bästa veckan på hela läsåret!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar