tisdag 1 mars 2016

Julboken, jullovsbingo och lite till om läsutmaningar på lov

Under jullovet erbjöds ettor och tvåor att delta i Julboken, ett läsprojekt som liknar Sommarboken, men kravet på antal lästa böcker är mindre. Två böcker ska man läsa under jullovet och presentera i ett häfte. Tidigare har häftet bestått av sidor där man kan fylla i information om bland annat antal sidor och vad boken handlar om, men i år bestod häftet av följande sidor:


 
Eleverna skulle förutspå vad den ena boken handlade om innan de börjat läsa sen, och också fundera lite på vad som skulle kunna tänkas hända med personerna efter att boken var slut. Till den andra boken skulle de fylla i ett venn-diagram och jämföra bokens huvudperson med sig själva.

Alla som lämnade in ett häfte fick välja en bok som belöning. Dessutom fick den klass i parallellen som tillsammans lämnat in flest häften ett diplom och glass. I år blev det klass 1A och 2B som kammade hem den vinsten. Här nedan skriver klasserna på sina egna bloggar om vinsten:

http://hjulsbros08ora.blogspot.se/2016/02/vart-diplom.html
http://hjulsbros08ora.blogspot.se/2016/02/vi-vann.html
http://www.hjulsbroskolans07or.blogspot.se/2016/02/hurra-hurra-vi-vann-julboken-liselott.html

Totalt var det 83 elever av 106 stycken som lämnade in ett häfte.

Övriga årskurser på skolan fick med sig ett jullovsbingo hem. Det gällde att läsa minst 10 minuter för att få kryssa en ruta. Om man fick någon hel bingorad och lämnade in lappen efter lovet var man med i en utlottning. Det lämnades in 59 stycken julbingolappar och bland dessa drog bokrådet en vinnare i varje klass. De elever som vann fick välja en bok ur Barnbokskatalogen.

Vi har haft den här typen av läsprojekt under sommar- och jullov i flera år men har inte gjort något under andra lov tidigare - förrän i höstas, då höstlovet förvandlades till läslovet. Alla elever och all personal fick med sig en lapp hem med uppmaning om att fylla i antal lästa sidor under lovet. Efter lovet räknade vi ihop antalet sidor och omvandlade dessa till kilometer. Vi gjorde det lätt för oss och räknade 1 sida = 1 kilometer. Tillsammans läste vi hela 44290 sidor och det tog oss följande rutt: Hjulsbroskolan – Moskva – Peking – Tokyo – Sydney – Los Angeles – New York – Kingston – Paris – Hjulsbroskolan.

Läslovet är en nationell satsning där bland annat Läsrörelsen är inkopplad. Här finns information om satsningen: http://läslov.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar