onsdag 30 april 2014

Bokveckan 2014


Förra veckan anordnades den årliga bokveckan på Hjulsbroskolan. Veckan har planerats av Bokrådet. De har också tagit hand om mycket av förberedelserna.


Som vanligt hade vi ett bokbytarbord, där alla elever fick ta med sig en bok eller flera hemifrån, för att sedan byta till sig en nya bok. I samband med bokbytarbordet fanns det en tipspromenad uppsatt på skolgården. Frågorna handlade såklart om böcker och författare.

På onsdagen var fyrorna inbjudna till Barnens bokens dag på stadsbiblioteket. Denna dagen firades världsboksdagen runt om i världen, och på stadsbiblioteket ville man uppmärksamma detta genom att erbjuda ett program för barn. Eleverna fick gå en tipspromenad, titta på Bokjuryns presskonferens där Bokjuryvinnarna avlöjades samt lyssna till författaren Katarina Genar. Hon berättade om sina böcker och sitt skrivande. Hon gav oss också ett smakprov på en kommande bok, Röda spår, som eleverna blev väldigt sugna på att läsa.


På torsdagen hade vi en gemensam tid då hela skolan läste samtidigt under cirka 20 minuter. All personal deltog i läsningen.

I samband med veckan sattes en utställning upp, där all personal på skolan tipsar om en bok samt berättar om varför de gillar att läsa eller varför de tror att det är bra att läsa. Utställningen har lockat till många samtal bland eleverna, som gärna stannar och tittar på bilderna på väg till och från matsalen. Vi vill visa för eleverna att vi är läsare allihopa, på ett eller annat sätt, och att läsning kan vara ett intresse genom hela livet.


Ettorna gjorde fina bokugglor med boktips, som sitter uppe i deras klassrum.


Under veckan gjordes också många fina bokmärken, som kommer att sättas upp i biblioteket om några veckor, då vi kommer att ha vår traditionella bokmärkestävling.

Eleverna har också fått skriva dikter, som bokrådet kommer att få läsa och enas om en vinnare på lågstadiet och en på mellanstadiet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar