måndag 3 oktober 2016

IASL 2016


 
I slutet av augusti åkte jag och skolbibliotekschef Lisa Ekman till Tokyo för att delta i den årliga IASL-konferensen. Under fyra dagar fick vi ta del av skolbiblioteksverksamhet från alla världens hörn. En av dagarna medverkade jag som talare. Tillsammans med Martina Lundström, tidigare utvecklingsledare för IKT inom Linköpings kommun, skrev jag ett paper med namnet The key to digitization success: making the school librarian a true pedagogical partner. När vi fick meddelande om att vårt paper accepterats av IASL, hade Martina fått en ny tjänst och hade inte längre möjlighet att medverka vid konferensen. 
 
 
Vi anlände på söndagen och hann att bekanta oss lite med Tokyo. På måndagen inleddes konferensen med en flaggceremoni, där en person från alla deltagande länder fick gå fram på scenen med sitt lands flagga. Från Sverige var det Per Johansson, skolbibliotekarie från Spånga gymnasium, som fick ha hand om flaggan. 
 
En dag av konferensen ägnades åt att göra studiebesök på skolor. Vi besökte två skolor, Yamato City Municipal Fumigaoka Elementary School och Yamato City Municipal Hikarigaoka Junior High School. Besökens upplägg såg ungefär lika ut: först fick vi en introduktion till skolan och biblioteket, antingen på japanska eller engelska, sedan fick vi titta runt i biblioteket och ställa frågor. Alla hade sin egen personliga tolk. Vi fick också ta del av uppträdanden och delta i japansk dans. Här nedan ser du lite bilder från skolbiblioteksbesöken:


 
 
På torsdagskvällen hölls en traditionell Gala dinner. Förutom att god mat fick vi njuta av dansuppträdanden och så hölls en auktion, där föremål som deltagarna tagit med sig från sina respektive länder auktionerades ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar