tisdag 25 oktober 2016

Elin Lindells besök hos treorna

I oktober fick treorna på Hjulsbroskolan besök av författaren och illustratören Elin Lindell. Innan besöket hade treorna förberett sig genom att läsa Elins böcker och tänka ut frågor. Frågorna handlade både om Elins vardagsliv och om hennes jobb som författare.

Elin började besöket med att berätta om vad hon själv velat bli som barn. När hon var tio år ville hon bli fotbollsproffs, fågelskådare eller arkeolog. Eftersom hon var bra på att skriva och tyckte om att jobba inomhus blev hon istället journalist på sin favorittidning: Kamratposten. Det var när hon jobbade med att skriva tidningsartiklar för barn som hon fick idén att börja skriva böcker för barn.

Hon frågade sen om treorna kunde gissa vad som behövdes för att bli en bra författare. Barnen gissade snabbt att en författare behöver öva på att skriva och det höll Elin med om. Elin berättade att den andra saken som man behöver göra för att bli en riktigt bra författare är att läsa, läsa, läsa.  

Elin berättade för treorna om sina olika böcker, som de kände igen och hade läst några av. Efteråt fick eleverna ställa frågor som de förberett och Elin svarade efter förmåga. En fråga var varför Elin skriver om pinsamma saker i sina böcker om Hjördis. Elin förklarade att hon tyckte att det var bra att ha med saker i böcker, fast de var pinsamma eftersom de ändå finns i verkligheten. Hon sa också att vissa av hennes böcker inte var tänkta som högläsning egentligen och att hon förstod att vissa saker kunde bli för pinsamt att höra i grupp.   

Till sist kom eleverna och Elin tillsammans på titel och framsida till en ”ny” bok i den populära och roliga Hjördis-serien. Elin visade hur hennes titlar i Hjördis-serien såg ut, exempelvis Upphittat: Tiger och silverfisk. Först fick klassen ge förslag på ett ord som skulle stå först i titeln. Klassen gav flera förslag och Elin valde till slut Hjälp. Klassen fick ge fler förslag på resten av titeln som kunde fungera med ordet hjälp. Elin valde tjuvar och skilsmässa. Förslagen på hur framsidan på boken skulle se ut var bland annat ett sprucket hjärta och en skugga med ficklampa. Treorna fick i uppdrag att göra ett förslag på en framsida och sedan skicka den till Elin, eftersom lektionen tog slut innan klassen hann börja måla. Elin lovade att skicka en egen skiss på framsidan till klassen som svar.


Mycket uppskattat besök!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar