torsdag 10 augusti 2017

Katarina Genar

Katarina Genar besökte skolan vid ett flertal tillfällen under vårterminen.

Vid det första tillfället besökte hon år 2 och år 3 och berättade om sitt författarskap och sina böcker. Under besöket fick eleverna veta att hon är uppvuxen i Linköping, att hon gick på Kvinnebyskolan och att hon fortfarande bor i Linköping tillsammans med två barn och en hund.

Hennes första bok var En hemlig vän. Inspiration till den fick hon från Norrköping och det hus hennes mormor bodde i. Det fick bli det hus Henrietta flyttar in i. Inspiration till Den magiska kappan fick hon en dag när hon gick över kyrkogården i Linköping och fick syn på en gravsten där en flicka som bara blev 6 år låg begravd.

Hon tipsade eleverna om att tänka på att använda alla sinnen när de skriver. Något som vi faktiskt hade övat på i år 2 några lektioner innan Katarina besökte oss, så det kändes passande att en riktig författare gav oss samma tips. Hon anser att det ska vara mycket ljud i spökhistorier, det gör att de blir mer spännande. Men boken måste sluta med att allt löser sig, det där som var lite mystiskt ska visa sig inte vara så farligt till slut.
 
Hon berättade att hon blev författare för att hon gillar böcker. Egentligen ville hon bli skådespelerska trots att hon var lite blyg, men blygheten försvann när hon spelade teater. Som barn gillade hon Astrid Lindgrens böcker. Hon har skrivit 14 stycken böcker och bland dem tycker hon att Röda spår är läskigast och mest gillar hon Den magiska kappan. Hon skriver också lättlästa böcker för vuxna. Det tar henne ungefär ett år för henne att skriva en bok.

 
 
Vid det andra tillfället Katarina kom fick eleverna prova på att skriva en berättelse tillsammans med henne. Vilket passade extra bra i år 2 med tanke på att vi arbetat intensivt med spökberättelser under en längre period och eleverna just hade satt igång att skriva egna berättelser. Tillsammans med Katarina skrev klassen en gemensam text. Katarina drog ett namn på en elev i klassen som fick bestämma vem den skulle handla om, efter det drog hon nästa namn som fick komma på fortsättningen. Det resulterade i två spännande berättelser, den ena kan du läsa här: http://hjulsbros08orb.blogspot.se/2017/05/en-laskig-saga-som-eleverna-gjorde.html

 
I år 3 gjorde Katarina lite annorlunda. Hon gav eleverna olika uppgifter två och två, till exempel skulle paret bestämma var huvudpersonen bodde, hur hens familj såg ut, något personen är bra på och något som den är rädd för. Efter det fick eleverna två och två skriva en berättelse på iPad utifrån den huvudperson hela klassen hjälpts åt att ta fram.

 
 
Efter Katarinas båda besök blev det ett riktigt sug efter hennes böcker. Inte en enda titel gick att hitta i hyllorna och en lång kö bildades i BOOK-IT. Katarina är verkligen värd att boka om man vill ha författarbesök eller skivarverkstad. Hon är superproffsigt och supertrevlig! Och eleverna älskar henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar