torsdag 23 juni 2016

Författarbesök i mängder

Under våren har flera författare besökt skolan. Jonna Björnstjerna var först ut, det besöket har fått ett eget inlägg här på bloggen.

I april samlades hela mellanstadiet i Landerydsgården för att lyssna till Ingelin Angerborn och för att fira vinsten i Årets skolbibliotek. Bokrådet hade samlat in frågor från klasserna och förberett sig genom att välja ut några av dessa frågor som de ville ställa till Ingelin.


Vi fick bland annat höra Ingelin prata om hur hon upplevde mellanstadiet - hon läste till och med ur sig dagbok från den tiden - och så berättade hon om att Rum 213 ska filmatiseras.


Hon pratade också om sin nya bok, Sal 305, som ännu inte hade kommit ut då.


Vi fick också lära oss några knep på hur vi ska göra för att skriva riktigt bra böcker. Ingelins tips var att bestämma slutet på boken först, avslöja en bit i taget i handlingen och strunta i skrivregler under tiden man skriver. Hon hade också ett recept på böcker som hon delade med sig av. Här på bilden kan du se ingredienserna:

Hennes tips för att bli en bra författare var att läsa, läsa, läsa. Och att läsa Ingelins böcker är inget man behöver uppmana våra elever till. De är nästan ständigt utlånade och när hon ställde frågan om hur många som hade läst Rum 213 så räckte nästan alla elever upp handen.


För att förskoleklassen och lågstadiet också skulle få vara med och fira vinsten i Årets skolbibliotek bjöd vi in Dan Höjer. Även denna gång samlades eleverna i Landerydsgården. Bokrådet bjöds in också och några av eleverna från mellanstadiet som är med i bokrådet kom och lyssnade. De hade även denna gång förberett frågor som de kunde ställa till Dan. Det blev en mycket underhållande stund för eleverna, under vilken Dan berättade om sitt författarskap och sina böcker, gav tips på hur man ska göra om man vill skriva riktigt bra böcker samt sjöng och spelade för oss. Och så skrev han autografer till alla cirka 200 elever som var och lyssnade!
 



I maj kom författaren Johan Unenge till skolan som den del av Skapande skola-projektet, där även Jonna Björnstjerna var en del. Han träffade år 3-5 i Landerydsgården. Johan pratade om hur han gärna läste serier när han var liten, men att många vuxna trodde att man blev dum i huvudet av att läsa serier. I hans närhet är det många som tecknar, både hans syster och bror och fru (och hennes mamma) är tecknare.


Hans bana som författare började när han träffade Måns Gahrton på en fest. De pratade om att de borde göra något tillsammans och Måns ringde redan nästa morgon och frågade när de skulle sätta igång. De började med att hitta på en figur som de valde att kalla Agent Annorlunda.

 
Under ett skolbesök fick han idén till Eva och Adam. Det är en serie som handlar om skolan och så lite om kärlek. Efter böckerna om Eva och Adam har serierna om Rosa och Snöbröder kommit ut. Och förstås även böckerna om Gyllene knorren. Han berättade att Måns och han skriver var sina delar i böckerna och att han tycker att det är roligast att rita Ritva.

Han avslöjade också att han aldrig läser sina egna böcker. När han var liten ville han först bli hemlig agent, sedan skateboardproffs och efter det serietecknare.

Han gav eleverna ett tips: kasta bort suddet! Rita istället om så att du kan se dina förbättringar. Det illustrerade Johan genom av rita olika versioner av en hund:

 
Johan visade för eleverna hur han gör när han illustrerar. Vi hade tagit med en dokumentkamera till Landerydsgården så att alla skulle kunna se bra. Illustrationerna som Johan gjorde sitter nu uppsatta i biblioteket.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar