torsdag 7 januari 2016

Martin Olczak besökte treorna

I mitten av oktober fick de båda tredjeklassarna besök av Martin Olczak som en del av projektet Läsning pågår Linköping. Innan besöket hade eleverna förberett sig genom att läsa flera av hans böcker och skrivit frågor som de ville ställa till honom.

Han började med att berätta att han som 9-åring gjorde något 27 gånger om dagen. Eleverna fick försöka lista ut vad det var han gjorde så ofta. Svaret var att fantisera! Mest fantiserade han om fotboll. Hans bästa fantasi var att han, mitt under en rast på fotbollsplanen på skolgården, skulle bli upptäckt av förbundskaptenen i fotboll, som bara råkade passera förbi skolan Martin gick på. Det hände ju såklart aldrig, men han har haft stor nytta av att vara bra på att fantisera i sitt jobb som författare.

Han började skriva när han var 9 år, trots att han egentligen ville bli fotbollsspelare eller uppfinnare. Från att han var 13 år så var det författare han visste att han ville bli. Det är hans fru, Anna Sandler, som ritar bilderna till hans böcker. Han vet inte riktigt hur många böcker han har skrivit, men han vet att det är fler än tjugo, men färre än trettio. Han gillar alla sina böcker, men har ett speciellt förhållande till boken Elsa och godnattsagorna, som var den första boken han och Anna gjorde tillsammans.

 
Totalt har det kommit ut åtta böcker om i serierna om Jack och fler är planerade. Böckerna utspelas i Stockholm eftersom Martin är född och uppvuxen där. Han får sina idéer av att åka till Gamla stan i Stockholm och gå runt i gränder. En Jack-bok tar ungefär 3-4 månader att skriva.

Eleverna fick hjälpa Martin att påbörja den nionde boken om Jack. Historien skulle utspela sig i Linköping och fantasin hos eleverna visste inga gränser. Kanske skulle domkyrkan börja brinna, det bodde en jätte som inte gillade kyrkklockor i närheten, kanske var det han som hade satt eld på kyrkan? Eller så skulle historien ta sin början här i Hjulsbro, med ett sjöodjur boendes under bron. Vi får ser om Martin använder några av elevernas idéer till sina kommande böcker!

Såklart avslutades besöket med en hel del autografskrivande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar