onsdag 28 maj 2014

Besök av författaren Anna Ehring

Förra veckan hade vi besök av författaren Anna Ehring, som träffade fyrorna och sexorna. Hon berättade för klasserna om sitt skrivande och sina böcker. Anna har varit författare i fem år och under de åren har hon gett ut fem böcker.

Eleverna hade läst första delen i serien Drakhjärta, som handlar om 11-årige Nisse Berg som just har förlorat sin mamma. Boken heter Syltmackor och oturslivet. Anna berättade om hur det kom sig att hon skrev den boken. Vid tiden när boken kom till tänkte hon mycket på att förlora någon, och på otur. Den första meningen hon skrev i boken var denna:

Min mamma är jättedöd, skitdöd och kommer aldrig tillbaka hit till mig.

Eleverna fick var sitt Drakhjärtakort
Den raden skvallrar om att Nisse känner sig arg över det inträffade, och att han faktiskt är lite arg på mamma för att hon har dött. Boken handlar mycket om hur sorg känns och att sorgen kan ha många uttrycksformer. Nisse tampas med en massa första gångs-känslor i böckerna: sorg, kärlek, svartsjuka och han får känna hur det känns att bli sviken av en vän.

Anna berättade att när hon först började skriva på boken om Nisse så var inte ödlan Harry med. Men hon kände att hon behövde någon i boken som kunde knacka hål på det "skyddande plexiglaset" som omger Nisse. Ingen av de andra karaktärerna i boken skulle kunna göra det - det behövdes ett talande husdjur för detta. 

Många ville ha autografer
Anna berättade också att hon lånar en hel del ifrån sig själv och sina upplevelser, men att hennes huvudpersoner är aldrig hon själv. Till den senaste boken Här vill inte hundar bo har hon lånat mycket från den egna uppväxten.

När hon skriver är hon skådespelare - hon lever sig in i de olika rollerna hon skriver om. När hon skriver om farmorn, då är hon farmorn. Därför kan hon inte sitta på fik och skriva som många författare gör, eftersom hon ofta sitter och pratar högt medan hon skriver. När hon börjar skriva en bok så skriver hon först ur sig berättelsen, utan att fundera så mycket på stavfel och meningsuppbyggnad. Hon berättade för oss att hon just nu håller på med en ny bok - eller rättare sagt fem böcker - hon skriver lite på en, lägger undan den ett tag och skriver lite på en annan.

Böckerna om Nisse illustreras med fotografier. Man ska få känslan av att Nisse själv har tagit dem. I själva verket är det Anna själv som har fotat bilderna till boken. Hon berättade att hon är väldigt nöjd med att hon har fått ha åsikter om hur omslaget ska se ut, och hur illustrationerna i boken ska se ut.

Och vi är väldigt nöjda över att Anna ville komma till oss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar