onsdag 16 oktober 2013

Thomas Halling besökte 3:orna

Läsning pågår Linköping är ett projekt som innebär att alla treor får besök av en författare. Hjulsbroskolan fick i år besök av Thomas Halling.

Här på skolan är serien Trio i trubbel mycket populär. Han har även skrivit böcker om Agnes, och om kärlek i böckerna om Kalle och Ellen. Han började med att erbjuda eleverna 2000 kronor kontant ifall de kunde namnge alla 42 böcker han har skrivit. Det var ingen som klarade det...

Han berättade för eleverna att han helst av allt ville bli fotbollsproffs, inte författare. Men istället för att vara fotbollsproffs har han ägnat 15 år av sitt liv åt att vara lärare på mellanstadiet. Böcker har han skrivit sedan 1995, då han skickade in sin första bok till ett bokförlag. Det var boken Tass tass tass, smyg smyg smyg som egentligen var en godnattsaga han brukade berätta för sina barn. Han skriver bilderböcker, böcker för låg- och mellanstadiet, och noveller för högstadiet. Han har även skrivit en faktabok, den handlar om vad man kan se och göra i Stockholm.

Han skriver sina böcker hemma, i sommarstugan, på hotell eller på ett café. Det tar cirka 3-4 månader för honom att skriva en Trio i trubbel-bok. Idén till den serien fick han vid ett skolbesök, det var en elev som tyckte att han skulle skriva skräckböcker. Uppslaget till boken Skuggor i skogen fick han vid ett besök i Linköping, han gick genom ett övergivet sommarstugeområde i Ekängen, vilket satte igång hans fantasi.

Nu håller han på att skriva en serie som ska handla om fotboll - men inte hur det är att spela fotboll i ett lag på fritiden, utan om fotboll som spelas på rasterna i skolan, och allt som kan hända då.
 
Naturligtvis fick vi hans autograf, som kan beskådas i biblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar