fredag 9 november 2012

Mats Wänblad

Samma dag som årets Nobelpristagare i litteratur tillkännagavs fick vi  i år 3 på Hjulsbroskolan besök av en annan författare, nämligen Mats Wänblad. Han har bla skrivit böckerna om familjen Monstersson, Morgan och piraterna och Lovisas fotbollsskola.
Mats lärde oss några knep som går att använda om man drabbas av skrivkramp och inte kommer på vad man ska skriva om.  När skrivkrampen sätter in är det dags att ”lura hjärnan”. Det viktigaste är att tänka tvärtom för att inte hamna i något man redan hört och läst.”Tänk bort det som först dyker upp i hjärnan och tänk tvärtom”, uppmanade Mats oss.
När han hade förklarat var det dags för oss att pröva! Med hjälp av Mats fick vi hitta på en berättelse tillsammans, men innan vi kom så långt röstade vi om vilken typ av berättelse vi skulle hitta på eller som Mats sa, vilken genre det skulle vara. I båda klasserna blev det genren spänning som vann. Kanske berodde det på att det den här dagen var ganska grått och ruggigt ute och att vinden ven utanför våra fönster.
 I början var det svårt, men efter ett tag gick det lättare och lättare. Det hela resulterade i två nya gastkramande berättelser. Den ena utspelar sig på ett toalettmuseum och den andra på ett dagis. Vill ni veta vad som händer och hur det går får ni fråga någon av oss treor.
Innan Mats åkte hem till Stockholm hann vi även med en liten frågestund där han bl a berättade hur det gick till när han blev författare och varifrån han får sina idéer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar